H-9081 Széchenyi Krt. 39., Győrújbarát Telephone: +36 96 543 025 E-mail: info@torokgep.hu | hu / en / de
X

Anodising

One of the most advanced automatic crane track anodizing line in Hungary

Aluminium anodising

The eloxal process or as it is called in professional circles, Anodizing (anodic oxidation) is a kind of electro-chemical oxidation process where the surface of aluminium is covered by solid, abrasion resistant, non-corrosive and at the same time colourfast and aesthetic layer.

In our factory’s automated production line the workpieces are anodized according to predefined programs, thus the quality of the recurrent products is reproducible.

Clear / protective anodising

Colour anodizing

In black and gold colours – chemically

Solid anodizing

Abrasion resistant, for surfaces with larger layer thickness, and surface hardness up to 100 µ layer thickness.

Technology mentoring

Our specialists offer technical assistance for selecting the parameters that define the anodizing quality, for instance: row material, machining types, gripping points, bore protection, packaging.

Chemical lab

Admissible dimensions for anodizing

1300 x 700 x 400 mm

Downloadable documents

Eloxálás - Az alumínium anódos oxidációja

Az anódos oxidáció

Az alumínium kiváló korrózióállósága közismert. Ezt a tulajdonságát a felületén képződő tömör oxid rétegnek köszönheti, ami megvédi a további korróziótól az alapfémet.

Az anódos oxidáció vagy más néven eloxálás ezt a természetben lezajló folyamatot hivatott elvégezni mesterséges körülmények között. Az alumíniumot híg savban (foszforsav, oxálsav, kénsav, krómsav stb.) anódként kapcsoljuk (pozitív pólus). Az anódon oxigén fejlődik, a katódon hidrogén. A fejlődő oxigén azonnal reagál az alumíniummal és porózus oxidréteget hoz létre. Végfelhasználástól függően változtatható az oxid-réteg vastagsága.

Színtelen, díszítő bevonatként általában 5-15 mikrométer, jól színezhető vastagabb bevonatként 15-20 mikrométer rétegvastagságot alkalmazhatunk.

Színezéskor a képződött oxidréteg csőszerű pórusaiba juttatunk adszorpciós (kémiai), vagy elektrolitikus (fémoxid leválasztás) úton szín pigmenteket.

A folyamat végén a pórusokat az úgynevezett pórustömítéssel lezárjuk, így tartós korrózióálló, nem fakuló felületet kapunk.

A technológia

A tökéletes minőségű oxidréteg eléréséhez elengedhetetlen hogy a munkadarab felülete tiszta, homogén és oxid-mentes legyen.
Ennek eléréséhez a technológiai sor mindig zsírtalanítással kezdődik.
A technológiai folyamatok között öblítés szükséges.
A szatinálás opcionális lépés, a zsírtalanítást követően homogén matt felület alakítható ki vele.

Elox folyamatábra

Elox folyamatábra

Az eloxálási művelet után színezés és/vagy pórustömítés következik.

A pórustömítés forró vízben vagy nikkel-acetát oldatban történik leggyakrabban.

Az eloxált felület megjelenése erősen függ az alumínium ötvözőinek minőségétől és mennyiségétől.
Az ötvözők mennyiségének növekedése rontja az alu eloxálhatóságát.

Különböző alumíniumfajták eloxálhatósága

A következő táblázat mutatja az ötvöző anyagok hatását az eloxálhatóságra.

Különböző alumíniumfajták eloxálhatósága

Kemény eloxálás

Az alumínium-oxid (Al2O3 ) vagy korund a természetben előforduló második legkeményebb ásvány. ( 1. gyémánt ) Különleges igénybevételű alkatrészek esetén ahol a súrlódásból adódó kopás veszélye áll fenn, jó megoldást nyújt az ún. kemény eloxált felület.

Kemény eloxálásnál a fürdőt erősen hűteni kell. Alacsony hőmérsékleten az oxid visszaoldódás folyamata lelassul, a képződő oxid réteg pedig tömör, porózusmentes lesz. A jellemző rétegvastagság 20-100 mikrométer. A felület megjelenése szürke-sötét szürke esetleg fekete árnyalatú lesz az ötvözet minőségétől függően.

Technológiák a Török Gépipari Kft.-nél


A sor kialakítása lineáris. A technológiai sorrend a felrakó/leszedő pozíciótól legtávolabb eső zsírtalanító fürdőben indul. Zsírtalanítás/szatinálás után kaszkád öblítés (2x) következik, majd az oxidmentesítő kénsavas pácolás. Ezt követi a normál vagy a kemény eloxálás. Elox után ismét kaszkád öblítés (3x), majd szükség esetén színezés a követő lépés. Az oxidálás végső technológiai lépése a pórustömítés 96-98°C-os lágy vízzel.

A sor elmélet kapacitása kb.8m2/ óra eloxált felület, natur eloxálás esetén.

A soron a kádakon peremelszívás lett kiépítve 22000m3/óra kapacitással. Az elszívott levegőt vízpermeten keresztül juttatjuk a szabadba, így a sav és lúg maradványok kimosódnak a levegőből, és visszakerülnek a szennyvízkezelő üzembe.

A szennyvízkezelő berendezés végzi az üzemben képződött szennyezett öblítővizek tisztítását. A folyamat lényege az, hogy a vízben lévő oldott alumíniumot eltávolítsuk, a pH-értéket a kibocsátható 6-10 értékre állítsuk be. A rendszer automatikusan működik. Emberi felügyeletet igényel, a szükséges vegyi anyagokat folyamatosan pótolni kell a beoldó tartályokba. Az alumíniumot a reaktorban mésztejes pH-állítással pH=9,5 értéken kicsapjuk a vízből hidroxid csapadék formájában ( Al(OH)3). A csapadék az alkalmazott flokuláló szer hatására nagy méretű, jól ülepedő formában kerül az ülepítő tartályba. Innen a tiszta víz elfolyik, kavicsszűrőn keresztül kerül a közcsatornába. A kiülepedett csapadékot szűrőprésre nyomjuk, az ott keletkező iszapot pedig big-bag zsákba ürítjük, majd elszállíttatjuk.

Vonatkozó szabványok