9081 Győrújbarát, Széchenyi Krt. 39. Telefon: +36 96 543 025 E-mail: info@torokgep.hu | hu / en / de
X

Hírek

Aktuális hírek/Archív hírek

Pályaorientációs Nap

2023. október 25., szerda

Vajon képes-e egy ötödikes egy alkatrész legyártására önállóan egy CNC esztergagépen? Meg lehet-e tanulni a CNC lézergravírozó gép kezelését csupán pár perc alatt? A moodboard (ejtsd múdbord) egy olyan hangulati, inspirációs tábla, amelyet a lakberendezők használnak egy otthon belső stílusának, hangulatának, színeinek és bútorzatának meghatározására. De vajon össze tudja-e ezt állítani egy ötödikes?

Nálunk jártak a győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 5. B osztályos diákjai, hogy a pályaorientációs nap keretében betekintést nyerjenek egy munkahely életébe.
Rövid kisfilm és bevezetőt követően - honnét indult és hova fejlődött a családi vállalkozás - Mi is örömmel hallgattuk Őket, akik között már most is vannak, akik tudják, hogy milyen pályát szeretnének választani. Volt, aki lakberendező, gépészmérnök, tanár, vagy sporttal kapcsolatos szakmát választana. 
Két csoportra - fiúk és lányok - bontottuk az osztályt, amíg a srácok a forgácsoló és felületkezelő üzemet látogatták, addig a lányoknak Tóth Mónika lakberendező tartott egy kreatív foglalkozást, ahol az u.n. Moodboard (hangulati, inspirációs tábla) összeállítását sajátíthatták el. Hihetetlen lelkesedéssel vetették bele magukat a feladatba, a cél az volt, hogy a foglalkozás végére mindenki berendezze a saját szobáját!

- Na de vajon sikerült?

Hát persze! Mindenki, kivétel nélkül összeállította a hangulati lapját, mi csak reméljük, hogy nem okoztunk ezzel nagy fejtörést a szülőknek és nem kellett azonnal indulniuk az IKEÁ-ba, beszerezni a cuccokat! :)
Eközben a srácoknak a kollégáink mutatták be a régi hagyományos és a legújabb számítógép vezérelt forgácsolási technológiákat, akiknek rengeteg kérdésre kellett válaszolniuk... mi az a majomtej (emulzió)? Meg lehet-e inni? (nem... :D) Kezelhetik-e a gépeket? Persze!
Mi előre készültünk és beállítottuk az egyik CNC esztergagépet, ahol a srácok önállóan - természetesen biztonságosan - tudták legyártani maguknak - na meg a lányoknak, a rozsdamentes acélból készült kis medált. Ezt aztán a lézergravírozó gépen, szintén önálló programozással és gépkezeléssel írták meg. Volt, aki a saját vagy becenevét, vagy kiskedvence nevét helyezte a medál egyik felére, míg a másik oldalára egy google emoji, vagy egy kutya, vagy egy macska került. Hihetetlen ez a generáció... csak egyszer kellett megmutatni, hogy kell beállítani a gép paramétereit, behelyezni a munkadarabot és indítani, utána már egymást tanították!
A nap 3. negyedében Szalma Sándor, az eloxáló üzem vezetője próbálkozott a felületkezelő üzemrész ismertetésével, de sajnos a srácok meglátták a sportszobát... :D Itt ping-pong, fingerboard (mini gördeszka pálya) várta Őket. És ha már van egy 3. DAN-os karatemester is a Csapatunkban - Soós Gábor (többszörös országos bajnok és világbajnoki 2. helyezett), aki mellesleg az eloxáló üzem műszakvezetője, egy rögtönzött karateedzés sem maradhatott el! A vállalkozó kedvű fiúk öten-hatan vettek részt az edzésen, ahol alaptechnikákat: ütéseket, rúgásokat, védéseket, sajátíthattak el, majd a pajzsot, boxzsákot nem kímélve mutatták be az eddig megszerzett tudásukat!

Nézzék meg a napról készült fotókat, videókat!

Köszönjük, hogy minket választott az osztály és bízunk benne, hogy pozitív élményekkel gazdagodtak ezen a napon!
Köszönjük Kollégáinknak is a lelkes hozzáállást a diákokhoz!

Legújabb hírek

{o_hir_focim}

Utókezelés lézergravírozással

2024. március 07., csütörtök