9081 Győrújbarát, Széchenyi Krt. 39. Telefon: +36 96 543 025 E-mail: info@torokgep.hu | hu / en / de
X

Hírek

Aktuális hírek/Archív hírek

Évi megtalálta a helyét

2021. június 15., kedd

Édesanyja azt szerette volna, ha cukrásznak tanul, Évi azonban a CNC programozással rokonszenvezett már általános iskolás kora óta. Tetszett neki, hogy alkothat, hasznos tárgyakat készíthet fémből. Befogadó csapat várta, azt mondja, rengeteget tanult.

– Szerettél volna több önállóságot kapni a munkád során, ez hozott hozzánk.

– Igen, a Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum esti tagozatos hallgatójaként a szakmai gyakorlatomat töltöttem egy másik fémipari vállalkozásnál. Kezdetben nem is volt probléma, de aztán főnökváltás történt, ezt követően a diákok kevesebb lehetőséget kaptak gépkezelésre, önálló munkavégzésre. Utánajártam és kérvényeztem az iskolánál, hogy szakmai gyakorlati helyet válthassak. A Török Gépipari Kft. gyakorlati képzéséről jókat hallottam, októbertől pedig már itt töltöttem gyakorlatomat.

 

– Mik voltak az első benyomásaid?

– Nagyon meglepődtem a kollégák segítőkészségén és magamon is! Először a hagyományos forgácsolási eljárásokkal ismerkedtem meg, itt esztergáltam életemben először. Ervin bácsi szerint egész jól sikerültek a munkadarabjaim, nagyon sokat tanultam, a környezet ideális volt. Aztán az ügyvezetőtől kaptam egy alkatrész-rajzolási és megmunkálási feladatot. Első körben előgyártmányt kellett esztergálnom CNC-gépen, amihez a kollégáktól sok segítséget kaptam, majd az egyik diáktársam segítségével elkészítettük a marási műveleteket hagyományos marógépen. A továbbiakban sokat dolgoztam együtt több 3 tengelyes CNC megmunkáló központon, Csoki-bácsitól Heidenhain vezérlést, Balázstól pedig Siemens és Fanuc vezérlések programozását tanultam. Az esti képzésen NCT vezérlést tanulunk, így nem áll távol tőlem a G kódos programozás sem. Majd sajnos jött a covid, ekkor pár hónapig szünetelt az oktatás és júliusban térhettem vissza, de akkor már munkaviszonyban az esti tanulmányaim mellett, hiszen a cég főállást ajánlott fel.

 

– Gondolom itt már nagyobbak voltak az elvárások. Mennyi idő alatt jutottál el arra a szintre, hogy önállóan tudj rajz alapján programozni és felszerszámozni, első munkadarabot legyártani?

– Már kezdetben is voltak ilyen feladataim, de akkor zömmel egyszerűbb műanyag alkatrészeket gyártottam. A programozást mindig ellenőrizték a kollégáim, hogy az történik-e a gépben, aminek kell. Pár hónap alatt sikerült eljutnom arra a szintre, hogy önállóan tudjak dolgozni.

 

– Az esti suliban jórészt online oktatás zajlott az elmúlt hónapokban?

– Igen, bár korábban sokat jártunk be, így meg tudtam ismerkedni a diáktársaimmal.

 

– Hogy érzed, a többi diákhoz képest milyen szintű tudással rendelkezel?

– Ádám (a cég egyik munkatársa) az osztálytársam, szerintem nekünk sokkal nagyobb lehetőségeink vannak a többiekhez képest, főleg azokkal szemben, akik szintén dolgoznak, de multiknál és széria termékeket gyártanak. Nekik a munkahelyen nincs lehetőségük tanulni. Nekünk a Török Gépipari Kft-nél nagyon változatos a munka, naponta akár több különböző, egyedi terméket is programozunk, gyártunk, így nagyon gyorsan tudunk fejlődni.

 

– És mi leszel, ha „nagy” leszel, ha elvégzed a sulit? ????

– A CNC programozói képzést követően szeretném a CAD-CAM tervezői képesítést is megszerezni, szintén esti suliban. Ez a szakma nagyon megtetszett és ebben is képzelem el a jövőmet, CNC megmunkáló-központ és CAM programozóként.

 

– Mennyire vagy nyitott egyéb technológiák elsajátítására?

– Most jelentkeztem a cég legújabb gépének, a lézergravírozó gép programozásának elsajátítására is. Nem jelentett gondot a megtanulása, egyedül a forgató-egység kezelésével nem találkoztam korábban, de ezt sem volt nehéz megtanulni.

 

– Mivel foglalkozol, amikor nem programozol? ????

A hobbim a motorozás és a gördeszkázás.

 

– Akkor elmondható rólad, hogy Te egy fiús csaj vagy?

– Igen! ????

 

– Köszi szépen, és további sok sikert a pályán!

Szerkesztő:
D. Pusztai Andrea
Török József Bálint

Legújabb hírek

{o_hir_focim}

Ünnepi zárvatartás

2022. december 16., péntek

{o_hir_focim}

Jedlik GólyaTábor 2022

2022. október 05., szerda